فریب دادن مغز تنها با یک آزمایش
به گزارش مالکوم، دانشمندان دانشگاه ییل(Yale University) ایالات متحده آمریکا یک آزمایش خطای دید توسعه داده اند که آزمایش مذکور مغز را وادار به باور یک سناریوی شبیه سازی شده می نماید.

به گزارش خبرنگاران و به نقل از دیلی میل، در آزمایش خطای دیدی که توسط پژوهشگران دانشگاه ییل ایجاد شده است، دو نقطه روی یک نقشه متحرک(moving map) شهر توکیو قرار دارند و به نظر می رسد که نقطه قرمز نقطه آبی را دنبال می نماید اما طی آزمایش ناگهان، نقطه آبی آغاز به تعقیب نقطه قرمز می نماید.
سیستم بینایی ما طوری تنظیم شده است که ما بتوانیم در محیطی سه بعدی و سرشار از نور، سایه، رنگ، بافت و اشیا و اشکالی متنوع و متعدد در فواصل دور و نزدیک ببینیم. خطای دید به احساس دیدن تصاویری گفته می شود که فریبنده یا گمراه نماینده هستند. در این حالت اطلاعاتی که بوسیله چشم جمع آوری شده و توسط مغز پردازش می شود منجر به درک تصویری می شود که با واقعیت آن تصویر تطابق ندارد.
در این مطالعه پژوهشگران شرح می دهند که همه این اتفاقات آنطور که افراد مشاهده می نمایند، نیست.
در آزمایشی که پژوهشگران بر روی افراد انجام دادند، اکثر شرکت نمایندگان بر این باور بودند که نقاط در حال تعقیب یکدیگر هستند.
در حالیکه این تفکر تنها به این دلیل است که این آزمایش در حال فریب دادن مغز افراد است.
در واقعیت، پژوهشگران از یک انیمیشن متحرک(looping animation) استفاده کردند تا نشان دهند نقاط قرمز و آبی در حال حرکت هستند.
اما در واقع تنها نقشه پس زمینه برای ایجاد خطای دید در شرکت نمایندگان در جهات مختلف، حرکت می نماید.
پژوهشگران طی آزمایش، مسیر حرکت نقشه را عوض کردند تا در نظر شرکت نمایندگان این طور به نظر رسد که نقاط خودشان جهت شان را عوض نموده اند.
پژوهشگران این مطاله گفتند: شرکت نمایندگان تنها یک انیمیشن متحرک که شامل دو نقطه متحرک است را مشاهده می نمایند اما در واقع نقشه ای متحرک از شهر توکیو پشت نقاط قرار گرفته است.
پژوهشگران در ادامه افزوند: خطای دید شرکت نمایندگان در تشخیص جهت حرکت این نقاط نشان می دهد که چگونه می توان درک ذهنی افراد از یک موضوع را تغییر داد.
این آزمایش که چه کسی، چه کسی را تعقیب می نماید(Whos Chasing Whom) نام دارد در آن برای به چالش کشیدن احساس ادراک مغز از شکل های ساده هندسی، استفاده شده است.
پژوهشگران بر این باورند که این آزمایش میزان انعطاف پذیری و درک مغز نسبت به اشیای بی جان را نشان می دهد.
پژوهشگران در پایان افزودند: آزمایش چه کسی، چه کسی را تعقیب می نماید نشان می دهد که تنها تغییر نقشه پس زمینه یک آزمایش به اندازه ای قدرتمند است که می تواند، درک انسان را تغییر دهد.
این آزمایش خطای دید یکی از 9 آزمایش راه یافته به مرحله پایانی مسابقه بهترین خطای دید سال 2018 (2018 Best Illusion of the Year Contest) است و این مسابقه توسط انجمن همبستگی عصبی (Neural Correlate Society) اجرا شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا