داستان 10 ساله مرمت این بنا تمامی ندارد...
به گزارش مالکوم، میراث فرهنگی یزد وعده اتمام عملیات مرمت بقعه تاریخی سید رکن الدین در بافت جهانی شهر یزد را تا انتها سال گذشته داده بود ولی انگار داستان 10 ساله مرمت این بنا تمامی ندارد و قرار است همچنان این بنا در حصار داربست ها باقی بماند.

به گزارش خبرنگاران، داربست هایی که شاید یک دهه از نصب آنها در بقعه سید رکن الدین می گذرد، مداوم این سوال را در ذهن بازدیدکنندگان، زائران و حتی خادمان و هیأت امنای این بقعه ایجاد می گردد که مرمت این بنای تاریخی بالاخره چه موقع انتها خواهد یافت؟
مرقد تاریخی امام زاده سید رکن الدین که گویا از نوادگان حضرت امام صادق (ع) نیز بوده در سال 725 هجری قمری توسط بانی آن که از قاضی القضات و علمای برجسته این دیار بود، با کاربری مدرسه رکنیه بنا شد.
این بقعه که تنها بخش باقی مانده از مجموعه تاریخی و بسیار غنی رکنیه شامل مدرسه، رصدخانه، کتابخانه، مسجد، بیت الادویه، دارالشفا و خانقاه است، امروزه به نام بقعه سید رکن الدین در یزد شناخته می گردد که یکی از بناهای شاخص تاریخ سید رکن الدین ابوالمکارم محمد قاضی حسینی یزدی فرزند قوام الدین محمد بن نظام از سادات شهر یزد به شمار می آید.
بنا بر نوشته های تاریخی، وی در سال 732 هجری قمری از جهان رفته و در مدرسه رکنیه به خاک سپرده شده است، همان گونه که در آن دوران مرسوم بود که اغلب بانیان در بناهای خود که صاحب گنبدی نیز بود به خاک سپرده شوند.
این بقعه که در کنار مسجد جامع کبیر یزد واقع شده، نه تنها میزبان گردشگران داخلی و خارجی است بلکه به صورت هفتگی نیز هر چهارشنبه پذیرای بانوان یزدی در مراسم های مذهبی است.
البته اهمیت و شاخص بودن این بنا باعث شد تا در سال 1386 مرمت آن در دستور کار میراث فرهنگی وقت قرار گیرد ولی بنا به دلایلی تاکنون وعده های مسئولان برای مرمت این بنا به طور کامل محقق نشده و زمان اتمام این طرح نیز نامشخص و در هاله ای از ابهام باقی مانده است.
مزاحمت داربست ها برای بازدیدکنندگان
مجید علومی ناظر مرمت بقعه تاریخی امامزاده سید رکن الدین در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران در این باره اظهار می نماید: طرح مرمت این بنای تاریخی یکی از طرح های سنگین مرمتی حتی در سطح کشور محسوب می گردد که در اولین گام نسبت به طراحی و ایجاد داربست برای این عملیات مرمتی با جذب اعتبارات مورد نظر اقدام کردیم.
وی با بیان این که این داربست هیچ مزاحمتی برای مردم و گردشگران ندارد، می گوید: برپایی طولانی مدت چنین داربست هایی در بناهای تاریخی با قدمت و ارزش تاریخی، امری کاملاً طبیعی است چرا که بعضی طرح های مرمتی بناهای تاریخی پیچیده و زمان بر است و مختص یک دو بنای تاریخی در کشورمان نیز نمی گردد.
وی در همین رابطه داربست های بنای تخت سلیمان که حدود 30 سال نیز برقرار بود اشاره و اضافه می نماید: البته باید یادآور شد که تاکنون نیز داربست های این بناها، مشکل و مزاحمتی را برای مردم و بازدیدکنندگان به وجود نیاورده است.
این مسئول همچنین متذکر شد: جمع آوری داربست های این بنا همچون ایجاد و طراحی آن، هزینه هنگفتی را به دنبال خواهد داشت که شاید از هزینه نصب آنها نیز بیشتر باشد و از طرفی این اقدام می تواند موجب آسیب به بنا و تزئینات آن گردد.
علومی در ادامه ترمیم بناهایی تاریخی چون بقعه سید رکن الدین را احتیاجمند تخصیص اعتباراتی گسترده می خواند و می گوید: با اعتبارات ناچیز و خرد خرد، طرح های سنگینی چون طرح مذکور به راحتی و در زمانی اندک، پیشروی چندانی نخواهد داشت.
وی معتقد است که در صورت تخصیص اعتبار کافی، لازم و البته به صورت یکجا، می توان این بنا را ظرف مدت کمتر از یک سال به انتها رساند.
مدیر پایگاه تاریخی باغ جهانی دولت آباد یزد با تاکید بر این که مرمت تزئینات به ویژه تزئینات داخل بقعه سید رکن الدین به تخصص زیادی احتیاج دارد، می گوید: تزئینات این بناها باید در هر یک سانتی متر و به صورت حرفه ای و تخصصی، استحکام بخشی و مرمت گردد تا به اصل بنا و تزئینات لطمه ای وارد نگردد لذا علاوه بر استفاده از از پیمانکاران با سابقه و مجرب در این حوزه، با دانشگاه های خبره کشور در زمینه مرمت تزئینات نیز تفاهم نامه منعقد نموده ایم.
نبود اعتبارات و تعدد بناهای تاریخی
سید مصطفی فاطمی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد به دنبال موضوعات مطرح شده در خصوص تخصیص اعتبار مکفی و مورد احتیاج جهت تکمیل طرح مرمت بقعه سید رکن الدین به خبرنگار خبرنگاران می گوید: در حال حاضر هنوز اعتباری برای بناهای تاریخی استان اختصاص داده نشده و از طرفی نیز تعدد این بناها، مرمت آن ها را احتیاجمند اولویت بندی نموده است.
وی اضافه می نماید: شهر جهانی یزد با در نظر دریافت بافت تاریخی و جهانی آن، دارای بیش از 200 هزار اثر تاریخی و بیش از 2000 بنا و اثر تاریخی ثبت شده است که این امر آن ها را بر اساس احتیاج بیشتر هر بنا به اعتبار اولویت بندی نموده و این در حالی است که همانطور که قبلاً نیز گفته شد هنوز تخصیصی در این رابطه نداشته ایم.
مدیر کل میراث فرهنگی استان در انتها با بیان این که بناهای زیادی در یزد احتیاجمند مرمت و بازسازی هستند، می گوید: امیدوار هستیم با مشارکت بخش خصوصی بتوانیم بخش زیادی از این بناها را مرمت، بازسازی و بازپیرایی کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا