بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) و موارد مصرف آن

به گزارش مالکوم، سرطان انواع مختلف داشته و برای درمان هر کدام از روش های مختلفی استفاده می شود. پنج روش اصلی درمان سرطان ها شامل شیمی درمانی، جراحی، پرتو درمانی، هورمون درمانی و ایمنی درمانی می باشد. بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) از داروهای شیمی درمانی است که موجب کاهش یا توقف رشد سلول های سرطانی در بدن می شود.

بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) و موارد مصرف آن

از پروفایل ما وبلاگ بخار دیدن نمایید.

همه ما با شنیدن نام سرطان به یاد شیمی درمانی و درمان های خاصی که برای آن وجود دارد می افتیم. این بیماری آنقدرها هم که تصور می کنید خطرناک نیست چرا که امروزه با استفاده از علم پزشکی داروهای بسیار زیادی برای درمان انواع سرطان ها روانه قفسه داروخانه ها شده اند. در ادامه قصد داریم یکی از این داروها را تحت عنوان بلئومایسین سولفات مورد بررسی قرار دهیم.

آشنایی با روش های درمان سرطان

کلیه درمان هایی که برای انواع سرطان ها وجود دارد به پنج دسته اصلی تقسیم می شوند که هدف همه آن ها نابود کردن سلول های سرطانی است. از مهمترین درمان ها در این زمینه همان شیمی درمانی است که پزشکان با توجه به نوع سرطانی که فرد دارد ممکن است به تنهایی یا با سایر روش های درمانی و به صورت ترکیبی از آن استفاده کنند. جراحی یکی دیگر از روش های درمان سرطان است و برای برداشتن تومورهای سرطانی کاربرد دارد. لازم به ذکر است که میزان موفقیت در این نوع روش درمانی بستگی به میزان رشد و گسترش تومور دارد. هر چقدر در مراحل ابتدایی تشکیل تومور این جراحی انجام گردد درصد موفقیت امیز بودن روش بالاتر است. پرتو درمانی روشی است که در آن از ذراتی با امواج پر قدرت نظیر اشعه های X یا اشعه های گاما بهره می گیرند. این امواج با اثر تخریب کننده ای که روی تومور دارند می توانند از رشد سلول های سرطانی و پیشرفت آن جلوگیری کنند. این روش می تواند سلول های سرطانی میکروسکوپی را که در اطراف بافت ها تجمع می کنند، از بین ببرد. اشعه حاصل از پرتو درمانی روی سلول های سالم هم تاثیر می گذارد که این سلول ها پس از مدتی دوباره می توانند خود را ترمیم کنند. هورمون درمانی نام یکی دیگر از روش های درمان سرطان است. این روش روی سرطان هایی تاثیرگذار است که رشدشان بستگی به هورمون های جنسی داشته باشد. سرطان سینه و پروستات نمونه ای از آن ها هستند. و در نهایت ایمنی درمانی هم شیوه ای است که از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی استفاده می کند.

بلئومایسین سولفات چیست؟

بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) از داروهای شیمی درمانی است که برای درمان سرطان تجویز می گردد و موجب کاهش یا توقف در رشد سلول های سرطانی در بدن می گردد. این دارو را می توان داخل حفره یا تومور تزریق کرد. موارد مصرف این دارو عبارتند از: سرطان بیضه، سرطان دهانه رحم، سرطان سر و گردن، سرطان آلت تناسلی مردانه، سرطان واژن، لنفوم هوجکین و غیر هوجکینی و درمان افیوژن ریوی.

نام های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام های تجاری Blenoxane , Bleo 15k
موارد مصرف

درمان سرطان

عوارض ایجاد سوختگی و زخم در محل تزریق، ریزش مو، تب و لرز، تغییر رنگ پوست، آکنه، تیره و ضخیم شدن پوست، حساسیت پوست سر و ناخن ها، بی اشتهایی، تهوع، اسهال، گیجی، تب و لرز
تداخل دارویی سیس پلاتین، وینکریستین، دیگوکسین، فنی توئین، ازتیمایب، دوسه تاکسل، دوکسوروبیسین، سیمواستاتین، متفورمین، متیل پردنیزلون، سولفامتوکسازول، آپریپیتانت، اتوپوزاید، دوکوسات، پالونوسترون، پگ فیلگراستم و استامینوفن

مقدار و نحوه مصرف داروی بلئومایسین

مقدار مصرف دارو باید باتوجه به ضعف و شدت بیماری فرد توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول به منظور درمان سرطان های پوستی 25 تا 50 واحد به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت وریدی، عضلانی یا زیر جلدی هر یک تا دو هفته مصرف می گردد. سپس پزشک با توجه به پاسخ بدن به درمان میزان دوز دارو را تغییر می دهد.

نکاتی که در رابطه با مصرف این دارو باید بدانید

  1. مقدار مصرف داروی بلئومایسین در طول عمر نباید از 400 واحد گردد.
  2. پودر خشک این دارو باید در یخچال نگهداری گردد. همچنین محلول رقیق شده آن را به مدت 24 ساعت در دمای اتاق و به مدت 48 ساعت در یخچال می توان نگهداری کرد.
  3. ممکن است طی مصرف این دارو ریزش مو داشته باشید که بعد از قطع مصرف آن مجددا موها رشد خواهند کرد.
  4. مصرف داروی بلئومایسین برای مادرانی که در دوران شیردهی به سر می بردند توصیه نمی گردد.
  5. از آنجاییکه مصرف بلئومایسین می تواند به جین آسیب وارد کند توصیه می گردد طی درمان با این دارو از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
  6. این دارو معمولاٌ یک یا دو بار در هفته تزریق می گردد.

توصیه ها و اقدامات پرستاری

  • برای بررسی خطر بروز حساسیت دارویی باید مقداری از دارو (یک واحد) بر روی بیمار قبل از دریافت کامل دارو تست گردد. این مقدار از داروی تست شده را می توان جزئی از مقدار مصرف تعیین شده محسوب کرد.
  • می توان از داروهای استروئیدی، استامینوفن و دیفن هیدرامین برای پیشگیری از بروز تب و لرز استفاده کرد.
  • برای تزریق داخل رگ دارو را باید با حداقل 5 میلی لیتر حلال رقیق کرد و طی حداقل 10 دقیقه به صورت وریدی تزریق کرد.
  • مقدار مصرف این دارو در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی یا ریوی باید کاهش یابد.
  • خطر بروز مسمومیت ریوی در افراد سالمند وجود دارد. بنابرین استفاده از این دارو برای این افراد بااحتیاط باید صورت گیرد.
  • محلول بلئومایسین استریل را می توان توسط محلول دکستروز و یا کلرورسدیم رقیق نمود.
  • طی درمان با این دارو فرد باید تحت کنترل باشد.
  • مصرف این دارو در افراد با نارسایی کلیوی و کبدی با احتیاط باید باشد.

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله خبرنگاران در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: setare.com
انتشار: 30 بهمن 1399 بروزرسانی: 30 بهمن 1399 گردآورنده: malcom.ir شناسه مطلب: 1361

به "بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) و موارد مصرف آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بلئومایسین سولفات (Bleomycin Sulfate) و موارد مصرف آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید