طرز تهیه شوربای شلغم به 3 روش
به گزارش مالکوم، شوربای شلغم از آش های سنتی ایرانی است که به راحتی در دستگاه گوارش هضم می گردد و خواص فراوانی نیز دارد. از این رو در طب سنتی حائز اهمیت است و جهت پیشگیری از بیماری ها و درمان بیماری هایی نظیر سرماخوردگی استفاده می گردد.

خبرنگاران | سرویس آشپزی - شوربا نوعی آش تهیه شده از سبزیجات و غلات است که در طب سنتی از آن به عنوان غذایی با خاصیت دارویی یاد می گردد. امروزه سبک زندگی و نحوه تغذیه افراد به گونه ای تغییر نموده که می تواند دلیل اصلی بسیاری از بیماری ها باشد. اصلاح رژیم غذایی و استفاده از شوربا ها می تواند در دفع اخلاط (خلط های چهارگانه) فاسد بدن و پیشگیری از یبوست و بیماری های قلبی - عروقی موثر باشد. شوربای شلغم که نوعی آش مناسب برای سرماخوردگی است، طعم ملایمی دارد و به روش های متفاوتی درست می گردد. در ادامه با طرز تهیه سه نوع از این شوربا آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانید:
- طرز تهیه شوربای شلغم با شوید
- طرز تهیه شوربا با اسفناج
- طرز تهیه شوربای بوشهری
طرز تهیه شوربای شلغم با شوید
برای تهیه این غذا به مواد اولیه ای که در جدول زیر مشاهده می کنید، احتیاج است.
مواد لازم برای تهیه شوربای | |
برنج نیم دانه ایرانی | 1 پیمانه |
عدس قهوه ای | 1 پیمانه |
شوید خرد شده | 100 گرم |
شلغم خرد شده به شکل مکعبی ریز | 250 گرم |
آب نارنج (ماست ترش) | سه چهارم تا یک پیمانه |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
شوید خشک | یک قاشق غذاخوری |
مواد لازم برای تهیه کوفته | |
گوشت گوساله کم چرب (یا مرغ یا بوقلمون چرخ نموده) | 250 گرم |
پیاز متوسط رنده شده | یک عدد |
ماست چکیده | یک قاشق غذاخوری |
پودر پیاز | 2 قاشق غذاخوری |
پودر سیر | نصف قاشق چایخوری |
پودر مغز نان (یا آرد سوخاری) | یک چهارم پیمانه |
نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور تهیه:
- گوشت چرخ نموده، پیاز رنده شده، ماست چکیده، پودر پیاز، پودر سیر، پودر مغز نان (یا آرد سوخاری)، نمک و فلفل را در کاسه ای بریزید و با دست ورز دهید تا کاملا مخلوط شوند.
- مخلوط گوشت را با دست به صورت کوفته هایی به اندازه یک فندق درشت شکل دهید.
- کمی روغن در تابه بریزید و روی حرارت ملایم گرم کنید و سپس کوفته ها را در آن سرخ کنید تا اطراف آن ها طلایی گردد.
- عدس را از چند ساعت قبل خیس کنید و چند مرتبه آب آن را عوض نمایید، سپس در آبکش بریزید تا آب اضافی آن گرفته گردد. پس از شستن با اندازهی آب در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا نیم پز گردد.
- برنج را پس از پاک کردن، بشویید و به عدس نیم پز اضافه کنید.
- شلغم خرد شده و شوید خرد شده را اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا برنج و عدس کاملا بپزند و نرم شوند.
وقتی شوربا غلیظ شد، آب نارنج، شوید خشک و کوفته ها را به آن اضافه کنید و 20 دقیقه فرصت دهید تا شوربای شلغم کاملا جابیفتد.
اگر آب شوربا در زمان پخت کم بود، اندازه آب جوش به آن اضافه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه شوربا
- در صورتی که به جای آب نارنج از ماست ترش به عنوان چاشنی بهره ببرید، شوربا سنگین تر خواهد شد.
- در صورتی که تمایل دارید شوربای شلغم رژیمی درست کنید که برای درمان سرماخوردگی هم مناسب باشد، کوفته ها را در روغن سرخ نکنید، بلکه 30 دقیقه قبل از اتمام پخت، کوفته ها را به شوربا اضافه کنید تا پخته شوند.
- در صورت تمایل می توانید به جای یک پیمانه عدس از نصف پیمانه عدس و نصف پیمانه لپه بهره ببرید، در اینصورت لپه بوی شلغم را از بین می برد.
طرز تهیه شوربای شلغم با اسفناج
به منظور تهیه این غذا به مواد اولیه زیر احتیاج دارید.
مواد لازم | |
گوشت چرخ نموده | 300 گرم |
اسفناج خرد شده | 600 گرم |
ماش | یک پیمانه |
برنج | نصف پیمانه |
پیاز متوسط | 2 عدد |
شلغم متوسط | 2 عدد |
نمک، فلفل و زردچوبه | به اندازه لازم |
شیوه طبخ:
- پیاز ها را پوست گرفته و به صورت خلالی ریز خرد کنید.
- گوشت چرخ نموده را به پیاز خرد شده اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- مخلوط گوشت و پیاز را چند دقیقه تفت دهید تا رنگ گوشت عوض گردد، سپس نمک، زردچوبه و فلفل را به آن اضافه کنید و بهم بزنید.
- حدود 2 لیتر آب جوش به قابلمه اضافه کنید، سپس ماش و برنج پاک نموده و شسته را در قابلمه بریزید.
- پس از 30 دقیقه، شلغم خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید ماش، برنج و شلغم خرد شده کاملا پخته و نرم شوند. توجه داشته باشید که ماش و برنج را قبل از اضافه کردن باید کاملا بشویید.
- در انتها اسفناج خرد شده را نیز اضافه نموده و حدود 10 دقیقه صبر کنید تا اسفناج بپزد و شوربا جابیفتد.
طرز تهیه شوربای شلغم بوشهری
مواد لازم | |
شلغم خرد شده | 500 گرم |
هویج خرد شده | 3 عدد |
جوپرک | 1.5 پیمانه |
سبزی آش خرد شده | 150 گرم |
ماش | 1.5 پیمانه |
پیاز نگینی خرد شده | 1 عدد |
روغن کنجد | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
دستور تهیه:
- پیاز را با روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم تفت دهید تا پیاز کمی نرم گردد.
- ماش شسته شده، شلغم و هویج خرد شده و سبزی آش را اضافه نموده و بهم بزنید، کمی نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه نموده و سپس 3 الی 4 لیوان آب به قابلمه اضافه کنید.
- حرارت را کمی افزایش دهید تا محتویات قابلمه به جوش آید، سپس حرارت را ملایم کنید و درب قابلمه را ببندید.
- صبر کنید تا ماش و سبزیجات بپزند، سپس جو پرک را اضافه کنید.
- حدود 30 دقیقه دیگر صبر کنید تا جو پرک بپزد و لعاب بیندازد، سپس شوربا را از روی حرارت بردارید.
شوربای شلغم را در ظرف سرو بکشید و با آب نارنج میل کنید. هنگام مصرف، در صورت تمایل اندازهی پودر آویشن به غذا اضافه نمایید.
نکته: اگر شوربا را برای بهبود سرماخوردگی طبخ می کنید، بهتر است در آن از فلفل استفاده نگردد.
سخن آخر
شوربای شلغم از آش های پرخاصیت ایرانی است که در فصل زمستان تهیه می گردد و برای افراد مبتلا به سرماخوردگی بسیار مفید است. علاوه براین، شلغم موجود در این آش باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به بیماری جلوگیری می نماید. همانطور که می دانید شلغم خواص بسیاری دارد، در این رابطه توصیه می کنیم مطلب همه چیز درباره خواص شلغم، برگ شلغم و آب شلغم را از دست ندهید تا با خواص شگفت انگیز این ماده غذایی آشنا شوید.
این شوربادر شهر های مختلف به روش های متنوعی درست می گردد و در آن سبزیجات و غلات متفاوتی به کار می رود. در این مطلب طرز تهیه سه نوع از این آش را با هم مرور کردیم که امیدواریم مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. شما چگونه این شوربا را تهیه می کنید؟ آیا روش خاصی برای طبخ آن دارید؟ از قلم نیاندازید نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: setare.com